I+D+i Liña 1: Identificación de especies/trazabilidade alimentaria
  • LIÑA 1: IDENTIFICACIÓN DE ESPECIES/ TRAZABILIDADE ALIMENTARIA
 
As técnicas analíticas utilizadas na determinación da orixe dun produto, en particular as especies de animais ou vexetais das que foi elaborado, teñen unha gran importancia no ámbito da seguridade e calidade dos alimentos.

Fundamentalmente, coñecer a trazabilidade alimentaria, permítenos detectar posibles casos de fraude económico. Ás veces, certos alimentos de menor calidade están dispoñibles para venda baixo denominacións e cun custo propio de produtos de alta gama.

Para a identificación das especies de orixe é necesario ter marcadores bioquímicos, é dicir, moléculas específicas dese animal ou vexetal (ADN, proteínas ...) que permitan a súa discriminación contra especies similares. Ademais, dependendo da técnica de análise seleccionada e da mostra de alimentos en estudio, pode ser necesario que estes marcadores teñan certa estabilidade fronte aos tratamentos de procesamento industrial (pasteurización, ultraconxelación, procesado, etc.).



 
Actualmente a LSA-CETAL participa en dous proxectos nesta liña de investigación:
 
  • Identificación e cuantificación de produtos lácteos utilizados na fabricación de queixos de mestura. 
  • Identificación molecular de especies de castañas utilizando codificación de ADN e métodos proteómicos.
 
 
CETAL · Centro Tecnológico Agroalimentario · Calle Montirón nº 154 · C.P 27002 · LUGO