Actualidade
Corenta empresas do sector agroalimentario asistiron no CETAL a unha xornada sobre vida útil dos alimentos
xoves, 30 de marzo de 2017

A xornada foi organizada por BIOSER, S.A. e 3M España, S.L. e celebrouse nas instalacións do CETAL.
 
Representantes de corenta empresas do sector agroalimentario asistiron á xornada que baixo o título “Vida útil dos alimentos e novidades na análise de microorganismos en industria agroalimentaria” celebrouse no CETAL.
 
Na xornada interviñeron:
 
  • Yolanda Fernández Velilla, Ingeniero Superior Agrónomo de Bioser, con máis de 10 anos de experiencia como Responsable Técnico Comercial en Control de Calidade e Seguridade Alimentaria na zoa Noroeste de España.
  • Alicia Jiménez Manso, Licenciada en Veterinaria en 1987 por la UCM. Responsable do programa de Industrias Cárnicas durante cinco anos na Comunidad de Madrid. Actualmente responsable do Programa de Control de Contaminantes Biolóxicos na Subdirección General de Hixiene e Seguridade Alimentaria da DG de Ordenación e Inspección da Comunidade de Madrid.
  • Belén Álvarez Río, Sales Specialist 3M Seguridad Alimentaria/Food Safety Division.
  • Inmaculada Fernandez No, Técnico Especialista Microbioloxía do CETAL.
 
Alicia Jiménez Manso, responsable do Programa de Control de Contaminantes Biolóxicos da Comunidade de Madrid, explicou o concepto de vida útil, como “o período anterior á data de duración mínima ou data de caducidade”, remarcando que despois da súa “data de caducidade”, o alimento non se considerará seguro, baseándose nas definicións que figuran nos Regulamentos 1169/2011 e 2073/2005. Igualmente fixo referencia na súa presentación a outra normativa en vigor respecto diso, como os Regulamentos de Hixiene e Seguridade Alimentaria: (CE) 1169/2011, (CE) 178/2002, (CE) 852/2004, (CE) 882/2004,  a Directiva 2004/41/CE do Parlamento Europeo e outras directivas internacionais.
 
Alicia Jiménez tamén explicou os diferentes tipos de estudos de vida útil de interese para o sector agroalimentario: Estudos complementarios, Microbioloxía predictiva (modelos matemáticos), ensaios de desafío, estudos de durabilidade, etc. Tamén remarcou os puntos crave para realizar estudos de vida útil de forma eficaz, incidindo nos erros máis comúns que se cometen ao realizar este tipo de estudos.
 
A intervención de Belén Álvarez centrouse nas novidades na análise de microorganismos en industria agroalimentaria. Destacou as solucións que ofrece a empresa 3M para dar resultados rápidos na detección os principais microorganismos patóxenos en alimentos. Posteriormente explicou as vantaxes do uso das Placas Petrifilm, así como a recente saída ao mercado das Placas Petrifilm para bacterias ácido lácticas ou o novo equipo de 3M, o MDS, pensado para detectar os principais patóxenos alimentarios como Salmonella spp., Listeria monocytogenes ou E. coli O157.
 
Finalmente, Inmaculada Fernandez presentou o equipamento e técnicas dispoñibles no LSA-CETAL para levar a cabo estudos de vida útil. Para concluír a xornada realizouse unha visita guiada aos laboratorios de seguridade alimentaria do CETAL.
 
Dado o interese suscitado polo sector agroalimentario, os organizadores propuxeron realizar novas xornadas sobre os estudos de vida útil, profundando  en temas concretos.
















voltar
 
 
CETAL · Centro Tecnológico Agroalimentario · Calle Montirón nº 154 · C.P 27002 · LUGO