Actualidade
O Cetal inicia o terceiro estudo de Monitoreo Microbiológico en Producións Vexetais (MMPV) en explotacións de Andalucía.
xoves, 09 de marzo de 2017

O estudo encádrase nun convenio do CETAL coa Dirección Xeral de Sanidade da Produción Agraria do Ministerio de Agricultura e Pesca, Alimentación e Medio Ambiente.

A terceira edición do Monitoreo Microbiológico en Producións Vexetais (MMPV) que realizará o Cetal durante o mes de marzo de 2017 diríxese á produción de amorodo en Andalucía.
 
Os MMPV son estudos previos dentro da posta en marcha do Plan Nacional de Control Oficial da Cadea Alimentaria (PNCOCA) 2016-2020 que inclúe por primeira vez o Programa Nacional de Control Oficial da Hixiene da Produción Primaria Agrícola e do Uso de Produtos Fitosanitarios. Dentro do mencionado Programa de Control Oficial da Produción Primaria Agrícola prevese contar co Cetal como laboratorio nacional de referencia naquelas actuacións de control oficial nas que sexa necesario analizar mostras de calquera tipo de produto vexetal, chan ou auga, en relación con Salmonella spp., Listeria monocytogenes e Escherichia coli, incluída a E. coli verotoxigénica  (VTEC).
 
Nesta terceira edición analizaranse un total de 60 mostras de amorodos (Fragaria vesca) obtidas en explotacións agrícolas de Huelva, en colaboración coa Delegación Territorial en Huelva da Consejería de Agricultura, Pesca y Desarrollo Rural da Junta de Andalucía.
 
Novamente o Cetal realizará para esas mostras un estudo microbiológico detallado dos seguintes patógenos: Escherichia coli, Salmonella spp., Campylobacter spp. e Listeria monocytogenes. Empregáronse técnicas genotípicas e fenotípicas para a detección de devanditos patógenos e realizarase a caracterización molecular das cepas illadas. No que se refire a Escherichia coli investigaranse os cinco patotipos diarreagénicos (STEC/VTEC, ETEC, EPEC, EAggEC, EIEC) e tamén se analizará a presenza de cepas resistentes aos antibióticos produtoras de BLEE (Beta-Lactamasas de Espectro Extendido), especialmente as pertencentes ao clon O25b:H4-ST131. As técnicas utilizadas polo Cetal están en proceso de acreditación por ENAC.
 
Durante 2015 e 2016 realizáronse similares estudos de Monitoreos Microbiolóxicos en Producións Vexetais, dirixidos a leituga (Lactuca sativa), tomate (Solanum lycopersicum), cogombro (Cucumis sativus), cebola (Allium cepa), pemento (Capsicum annuum) y manzá (Malus domestica). Estas mostras correspondían a explotacións das Comunidades Autónomas de Murcia, Andalucía e Galicia.











voltar
 
 
CETAL · Centro Tecnológico Agroalimentario · Calle Montirón nº 154 · C.P 27002 · LUGO