Actualidade
O Cetal conclúe o segundo estudo de Monitoreo Microbiolóxico en Producións Vexetais (MMPV).
venres, 30 de decembro de 2016

Neste segundo estudo analizáronse 180 mostras procedentes de explotacións agrícolas das catro provincias galegas.
 
 
O programa de Monitoreo Microbiolóxico en Producións Vexetais (MMPV) executouse en cumprimento do convenio coa Dirección General de Sanidad de la Producción Agraria do Ministerio de Agricultura y Pesca, Alimentación y Medio Ambiente.
 
Nesta segunda edición as mostras analizadas obtivéronse de explotacións agrícolas de A Coruña, Lugo, Ourense e Pontevedra, en colaboración coas Xefaturas Territoriais da Consellería do Medio Rural da Xunta de Galicia.
 
Os vexetais analizados foron leituga (Lactuca sativa), tomate (Solanum lycopersicum), cebola (Allium cepa), pemento (Capsicum annuum) e mazá (Malus domestica).
 
O Cetal realizou un estudo microbiolóxico detallado dos seguintes patóxenos: : Escherichia coli, Salmonella spp., Campylobacter spp. y Listeria monocytogenes. Empregáronse técnicas xenotípicas e fenotípicas para a detección de devanditos patóxenos e realizouse a caracterización molecular das cepas illadas. No que se refire a Escherichia coli investigáronse os cinco patotipos diarreagénicos (STEC/VTEC, ETEC, EPEC, EAggEC, EIEC) e tamén se analizou a presenza de cepas resistentes aos antibióticos produtoras de BLEE (Beta-Lactamasas de Espectro Extendido), especialmente das pertencentes ao clon O25b:H4-ST131.
 
As técnicas utilizadas polo Cetal están en proceso de acreditación por ENAC.
 
Este MMPV é un estudo previo dentro da posta en marcha do Plan Nacional de Control Oficial da Cadea Alimentaria (PNCOCA) 2016-2020 que inclúe por primeira vez o Programa Nacional de Control Oficial da Hixiene da Produción Primaria Agrícola e do Uso de Produtos Fitosanitarios.
 
Dentro do mencionado Programa de Control Oficial da Produción Primaria Agrícola prevese contar co Cetal como laboratorio nacional de referencia naquelas actuacións de control oficial nas que sexa necesario analizar mostras de calquera tipo de produto vexetal, chan ou auga, en relación con Salmonella spp., Listeria monocytogenes y Escherichia coli, incluída a E. coli verotoxigénica  (VTEC).













voltar
 
 
CETAL · Centro Tecnológico Agroalimentario · Calle Montirón nº 154 · C.P 27002 · LUGO