Actualidade
O CETAL inicia o segundo Monitoreo Microbiolóxico en Producións Vexetais (MMPV), este ano dirixido a explotacións de Galicia.
martes, 20 de setembro de 2016

O obxectivo do programa é proporcionar información rigorosa sobre a presenza de patóxenos específicos en froitas e hortalizas frescas
 
O MMPV está incluído no convenio asinado en 2014 polo director general de Sanidad de la Producción Agraria do Magrama, D. Valentín Almansa de Lara, e polo director General da Fundación CETAL, D. Javier López Viana, co obxectivo de instrumentalizar a colaboración entre ambas as entidades en materia de seguridade alimentaria. Dentro das liñas de traballo e investigación reflectidas no devandito convenio, estableceuse o deseño e desenvolvemento de programas de monitoreo microbiolóxico para a produción primaria de alimentos vexetais en España
 
A primeira edición de devandito Monitoreo executouse durante o último trimestre de 2015, analizando 300 mostras (100 de tomate, 100 de leituga e 100 de cogombro), recollidas en tres explotacións da Comunidade Autónoma de Murcia e noutras tres de Andalucía (na provincia de Almería).
 
Nesta segunda edición a mostraxe realizarase a partir de mostras de explotacións da Comunidade Autónoma de Galicia e os alimentos implicados serán: leituga (Lactuca sativa), tomate (Solanum lycopersicum), cebola (Allium cepa), pemento (Capsicum annuum), mazá (Malus domestica) e amorodo (Fragaria vesca).
 
A mostraxe iníciase o 20 de setembro coa recollida de mostras na provincia de Lugo. Posteriormente recolleranse mostras no resto das provincias galegas ata un total de 220 mostras.
 
Realizarase un estudo microbiolóxico detallado no que se abarcarán os seguintes patóxenos: Escherichia coli, Salmonella spp., Campylobacter spp. e Listeria monocytogenes. Empregaranse técnicas xenotípicas e fenotípicas para a detección de devanditos patóxenos e realizarase a caracterización molecular das cepas illadas. No que se refire a Escherichia coli procederase á investigación dos cinco patotipos diarreaxénicos (STEC/VTEC, ETEC, EPEC, EAggEC, EIEC) e tamén se analizará a presenza de cepas resistentes aos antibióticos produtoras de BLEE (Beta-Lactamasas de Espectro Estendido), especialmente das pertencentes ao clon Ou25b:H4-ST131.















voltar
 
 
CETAL · Centro Tecnológico Agroalimentario · Calle Montirón nº 154 · C.P 27002 · LUGO