Actualidade
O CETAL presenta no seu padroado as innovacións en seguridade alimentaria
luns, 15 de decembro de 2014
 
O director general da Industria Alimentaria do MAGRAMA, Fernando Burgaz, presidiu esta tarde a reunión do padroado da Fundación CETAL na que se analizaron os avances no ámbito da seguridade alimentaria

O director general da Industria Alimentaria do Ministerio de Agricultura, Alimentación e Medio Ambiente, Fernando Burgaz, presidiu esta tarde en Lugo a reunión do padroado da Fundación Centro Tecnolóxico Agroalimentario de Lugo. Na devandita reunión estivo acompañado polo delegado do Goberno en Galicia, Santiago Villanueva; o alcalde de Lugo, José López Orozco; e representantes da Consellería do Medio Rural e do Mar, a Universidade de Santiago de Compostela e a Interprofesional Láctea (Inlac).
 
O director general do CETAL, Javier López Viana, foi o encargado de dar a coñecer as actuacións levadas a cabo pola Fundación, principalmente no que se refire á innovación en materia de seguridade alimentaria. Ademais, informou os convenios asinados e das colaboracións externas establecidas nos últimos meses.
 
SEGURIDADE ALIMENTARIA
Javier López desagregou detalladamente os procesos seguidos desde mediados de 2013 para a creación e a dotación do Laboratorio de Seguridade Alimentaria, composto por dúas unidades especializadas en Bioloxía Molecular e Microbiología.
 
Convenio co MAGRAMA
En setembro de 2014, o Cetal asinou un convenio de colaboración co Ministerio de Agricultura, Alimentación e Medio Ambiente, a través da Dirección Xeral de Sanidade da Produción Agraria.
 
As liñas de actuación deste acordo céntranse en deseñar e desenvolver programas de monitoreo microbiológico para a produción primaria de alimentos vexetais en España. Entre estas liñas destaca un programa pioneiro para facer un monitoreo microbiológico de producións hortícolas, que o CETAL desenvolverá co obxectivo de proporcionar información rigorosa sobre a presenza de patógenos específicos en froitas e hortalizas frescas.
 
Durante o tres anos marcados para esta colaboración poderán fixarse novas liñas de investigación ou desenvolvemento tecnolóxico.
 
Convenio coa USC
En novembro de 2014, o CETAL asinou un convenio coa Universidade de Santiago de Compostela co obxectivo de crear a Unidade Mixta de Microbiología especializada en Escherichia coli (E. coli), asociada ao Laboratorio de Seguridade Alimentaria do CETAL.
 
Esta unidade permitirá asistir tecnicamente ás empresas do sector agroalimentario no control microbiológico de produtos e, especialmente, en canto a E. coli e seguridade alimentaria. Tamén está previsto o desenvolvemento tecnolóxico e de programas de I+D+i para mellorar as condicións de seguridade alimentaria da produción agropecuaria española.
 

SECTOR LÁCTEO
Na reunión do padroado tratáronse as actuacións emprendidas pola Fundación e a Universidade de Santiago de Compostela no que se refire á Aula de Produtos Lácteos. O director xeral realizou unha ampla exposición das negociacións entre ambas as entidades e deu a coñecer o informe emitido respecto diso pola Avogacía do Estado do MAGRAMA. Dadas as conclusións deste informe, e tras diversas reunións entre o director do CETAL e o novo equipo reitoral da USC, no canto de planificar unha integración da aula no CETAL estimouse máis oportuno, co escenario xurídico actual, buscar outras posibles vías de colaboración entre os dous organismos, como compartir instalacións ou expor proxectos de investigación conxuntamente.


Tras a celebración do padroado realizouse unha visita á Área Tecnolóxica do Centro, onde se mostraron as instalacións e deuse a coñecer a actividade dos laboratorios.








voltar
 
 
CETAL · Centro Tecnológico Agroalimentario · Calle Montirón nº 154 · C.P 27002 · LUGO