Actualidade
O CETAL e a USC porán en marcha a
mércores, 26 de novembro de 2014

Ambas as institucións asinaron un convenio co obxectivo de crear a Unidade Mixta de Microbiología especializada en Escherichia coli, asociada ao Laboratorio de Seguridade Alimentaria do CETAL

O director do Centro Tecnológico Agroalimentario de Lugo (CETAL), Javier López Viana, e o reitor da Universidade de Santiago de Compostela (USC), Juan Viaño Rey, asinaron o convenio onte pola tarde no edificio Cactus, no Campus de Lugo. No acto estiveron acompañados polo vicerreitor de Coordinación do Campus de Lugo, Javier Bueno; o vicerreitor de Desenvolvemento Científico e Tecnolóxico, Andrés Barreiro; o subdirector do CETAL, Pablo Rancaño, e o catedrático Jorge Blanco Álvarez.
 
Este acordo supón a creación da denominada "Unidade Mixta de Microbiología especializada en E.coli" (UMMEC), que estará integrada no Laboratorio de Seguridade Alimentaria do CETAL, situado nas dependencias que ten o Centro na rúa Montirón da capital luguesa.
 
Para a súa posta en funcionamento cóntase co apoio do Grupo de Investigación Laboratorio de Referencia de E.coli do Departamento de Microbioloxía e Parasitoloxía da USC, dirixido e coordinado por Jorge Blanco Álvarez.
 
A UMMEC permitiralles asistir tecnicamente ás empresas do sector agroalimentario no control microbiolóxico de produtos e, especialmente, en canto a E.coli e seguridade alimentaria. Tamén está previsto o desenvolvemento tecnolóxico e de programas de investigación para mellorar as condicións de seguridade alimentaria da produción agropecuaria española.
 
Respecto da colaboración co Ministerio, concretarase no seguimento epidemiolóxico e do plan do Estado de vixilancia das zoonosis e os axentes zoonóticos e a resistencia aos antimicrobianos en relación coa bacteria E.coli.
 
En virtude deste convenio, o CETAL asegurará o cumprimento das funcións de servizo técnico asignadas á UMMEC e, en consecuencia, comprométese a achegar as instalacións e o equipamento do Laboratorio de Seguridade Alimentaria, financiar a contratación do persoal necesario e o material fungible e asumir a xestión e os custos das acreditacións de técnicas de laboratorio, procesos de certificación e controis de calidade externos que se precisen.
 
"A sinerxía entre estes dous centros parece clara e pode ser moi importante. O CETAL ten capacidade para a dotación deste tipo de equipamentos e ímolo a aproveitar co coñecemento da Universidade", valorou López Viana.
 
A ORIXE DESTA INICIATIVA
A orixe deste acordo remóntase ao ano 2011, cando o padroado da Fundación CETAL expúxose o interese que tería para a industria agroalimentaria a existencia dun centro de control e investigación especializado en E. coli, que podería liderar o propio CETAL, contando coa experiencia do Grupo de Investigación Laboratorio de Referencia de E.coli da USC.
 
Entre os fins xerais do Centro figura a mellora da competitividade dos produtos agroalimentarios, así como a súa innovación para a súa continua adaptación ás demandas dos mercados nacionais e internacionais, por iso é polo que a seguridade alimentaria, o asegurar a calidade hixiénico-sanitaria e a inocuidad dos produtos, constitúa unha liña de traballo preferente nos plans de actuación da entidade.
 
O primeiro paso dado neste sentido foi a creación do Laboratorio de Seguridade Alimentaria, composto por dúas unidades especializadas en Bioloxía Molecular e en Microbioloxía, dotadas xa de equipamento e persoal. Dentro das liñas de investigación contempladas destacan o deseño e desenvolvemento de programas de monitoreo microbiológico para a produción primaria de alimentos vexetais en España, iniciados tras a firma dun convenio coa Dirección General de Sanidad de la Producción Agraria o pasado mes de setembro.
 
O nacemento da "Unidade Mixta de Microbiología especializada en E.coli" vén darlle continuidade a esta iniciativa.













voltar
 
 
CETAL · Centro Tecnológico Agroalimentario · Calle Montirón nº 154 · C.P 27002 · LUGO